top of page

הקראת ספרים לילדיכם היא בין הפעילויות החשובות ביותר בילדות. הקראה מוקדמת של ספרים (כן, כבר מגיל ינקות!) מפתחת את השפה של ילדיכם ומפתחת בהם גישה חיובית לספרים וסקרנות כלפיהם. חשיפה לספרים משנה משמעותית את חייהם של ילדים: היא מקדמת ידע ויכולות הנדרשות על מנת ללמוד לקרוא, והיא מעודדת גישה חיובית כלפי קריאה. ילדים שמפתחים גישה כזו קוראים יותר, וכתוצאה, משפרים את יכולות ההבנה שלהם ומרחיבים את אוצר המילים ואת הידע הכללי שלהם. כל אלו הופכים את הקריאה לפעילות מתגמלת עבורם ומעודדים אותם להמשיך ולקרוא בעתיד.

הקראת ספרים לילדים

Anchor 1

כמה שיותר מוקדם! הקראת ספרים מיטיבה אפילו לתינוקות.

  • זאת הזדמנות מיוחדת להיות מרוכזים יחד באותו הנושא.

  • הקראת ספרים מסייעת בלמידה של מילים ומושגים חדשים. ספרי ילדים חושפים את הילדים לאוצר מילים עשיר ומגוון יותר מזה שאנו משתמשים בו ביום-יום ומציגים להם רעיונות ומחשבות חדשים. 

  • הקראת ספרים מספקת חשיפה לדפוס ולשפה כתובה.

  • היא עוזרת לפתח הרגלי קריאה קבועים בעתיד, ומעודדת גישה חיובית כלפי קריאה.

  • קריאת ספרים משותפת משפרת את יכולות ההבנה של ילדים, ומרחיבה את אוצר המילים ואת הידע הכללי שלהם. בדרך זו, קריאה הופכת לפעולה מתגמלת עבורם והדבר מעודד קריאה גם בעתיד.

מתי כדאי להתחיל להקריא ספרים לילדיי?

Anchor 8

פעוטות (לידה - גיל שנתיים):

  • ספרי תמונות, כיוון שהם קצרים ומושכים את העין.

  • ספרים שמזמינים מגע ומישוש והזדמנויות להשמיע קולות יחדיו (למשל קולות של חיות, רכבת…).

  • ספרים עם קו עלילה פשוט: מעט דמויות ומעט אירועים.

ילדים (גיל שנתיים - גיל ארבע):

  • ספרים עם עלילה יותר מורכבת: שיש בהם מספר דמויות ואירועים.

  • ספרים בעלי מסר חינוכי שמקדמים התנהגות חברתית חיובית (למשל אמפתיה, שיתוף פעולה…).

  • ספרים המתארים מנעד רגשי רחב יכולים לתת תוקף לרגשותיהם של הילדים ולספק להם הזדמנויות לעיבוד הרגשות שלהם.

ילדים (גיל ארבע ומעלה):

  • ספרים שיש בהם כמות מלל גדולה יותר. מגיל הגן ואילך, ילדים מביעים עניין הולך וגובר במילים כתובות.

איך לבחור ספר שיעניין את הילד\ה שלי?

Anchor 2

אין זמן נכון או לא נכון. בחרו זמן שהכי מתאים לכם, לילדכם ולסדר היום בבית; אם זה לפני השינה או לפני ארוחת ערב… מה שמשנה הוא ששניכם תרגישו בנוח ומרוכזים.

מה הזמן המתאים לקריאת סיפורים? במהלך היום? לפני השינה?

Anchor 3

ילדים שמקריאים להם ספרים באופן קבוע לומדים לקרוא בגיל מוקדם יותר ובקלות רבה יותר. ככל שהורים מקריאים יותר ספרים לילדים בגיל הגן, כך משתפרות יכולות השפה, הקריאה והכתיבה שלהם. אבל כמה זמן מקריאים זה לא כל הסיפור - מה שיותר חשוב אלו האינטראקציות הרגשיות בין ההורה לילד בזמן קריאת ספרים משותפת. הקסם קורה כשהילדים הם משתתפים פעילים בחוויה: המעורבות שלהם בזמן הקראת הספרים עוזרת לפתח גישות חיוביות כלפי דפוס וקריאה. חיבה, עידוד, תמיכה, קרבה פיזית, הבעת רגשות ספונטנית והעדר ביקורתיות בזמן הקראת ספרים, נמצאו קשורים לקריאה מוקדמת ושוטפת.

ילדים שחווים ביקורתיות ועוינות בזמן קריאה משותפת, יחוו יותר קשיים בפיתוח כישורי קריאה, ויפתחו כלפיה גישות שליליות. חווית קריאה רגישה ותומכת היא כזו שיש בה פחות שליטה ומשמעת הורית, ויותר הזמנות חיוביות

קריאת ספרים משותפת ויחסי הורה-ילד

Anchor 4
Anchor 5

קריאה בדיאלוג היא טכניקה של הקראת ספרים שכוללת אסטרטגיה של שאילת שאלות ומתן תגובות בזמן ההקראה לילד/ה. המבוגרים עוזרים לילדים להבין ולפרש את הכתוב על ידי כך שמחברים את התוכן לחייהם ולחוויות של הילדים. לדוגמא: "אנחנו קוראים על היום הראשון של דנה בבית הספר. איך היה היום הראשון שלך בבית הספר?". שאלות כאלו, מחברות את התוכן לחוויה משמעותית בחיי הילד/ה ויכולות להכווין אותו או אותה לענות תשובות מפורטות ומורכבות. 

הקראה של אותו הספר מספר פעמים מאפשרת חקירה מעמיקה יותר של הטקסט. השיח המתהווה במהלך ההקראות החוזרות הוא הזדמנות ללמידת מילים משופרת ולדו-שיח על רגשות ומושגים חדשים.

סיפורים מסוימים יכולים לעודד סוגים שונים של למידה חברתית-רגשית, באמצעות דיון על חוויותיהן של הדמויות ומציאת קווים מקבילים ביניהן לבין חוויות הילדים בכיתה או בגן. צורה כזו של קריאה נמצאה כמועילה ביותר להתפתחות חברתית-רגשית ולאוריינות בשלביה המוקדמים.

קריאה בדיאלוג - איך לעזור לילדיי לפרש את הכתוב?

הזחל הרעב מאת אריק קרל

  • באמצעות הספר הזה אתם יכולים ללמוד יחד עם ילדכם כיצד חיות מתפתחות ולהתחיל ללמוד מספרים וכמויות. 

איפה פינוקי? מאת אריק היל

  • בספר זה הילדה שלכם יכולה להשתתף במשחק מחבואים בו היא מחפשת את פינוקי, ובדרך ללמוד מושגי התמצאות ומיקום חדשים.

טרופותי מאת ג'וליה דונלדסון

  • ספר זה מציע הזדמנות ללמוד על הולכת שולל, הטעיות ושקרים, דרך מסעותיו של עכבר אחד קטן המנסה לנווט את דרכו ביער ונתקל ביצורים שונים שמעוניינים לטרוף אותו. 

הקטר הכחול שיכול מאת וואטי פייפר

  • ספר זה מדגיש את הרעיון של עזרה לזולת למרות הקושי, ואת החשיבות של האמונה בכוח שקיים בנו.  

הארנב הקשיב מאת קורי דורפלד

  • באמצעות הספר הזה אפשר ללמוד על אמפתיה והקשבה, ולמה עדיף לפעמים פשוט להקשיב לאחרים במקום לתת להם עצות.

ארץ יצורי הפרא מאת מורי סנדק

  • דרך הספר הזה ילדתכם יכולה להציץ לעולמו הדמיוני של ילד אחר, תוך קבלת הזדמנות לעבד טווח רחב של רגשות.

המלצות ספרים

Anchor 7
Anchor 6

Bergin, C. (2001). The parent-child relationship during beginning reading. Journal of Literacy Research, 33(4), 681-706.

Doyle, B. G., & Bramwell, W. (2006). Promoting emergent literacy and social–emotional learning through dialogic reading. The Reading Teacher, 59(6), 554-564.

Flack, Z. M., Field, A. P., & Horst, J. S. (2018). The effects of shared storybook reading on word learning: A meta-analysis. Developmental psychology, 54(7), 1334.

Mol, S. E., & Bus, A. G. (2011). To read or not to read: a meta-analysis of print exposure from infancy to early adulthood. Psychological bulletin, 137(2), 267.

רפרנסים

bottom of page